tirsdag 20. oktober 2009

Annerledes hverdag, TV-aksjonen

På søndag skulle jeg være bøssebærer, og så for meg at jeg skulle gå fra hus til hus. Men det viste seg at Abbe og jeg faktisk fikk vår egen "privatsjåfør" for bøsserunden. Sjåføren vår var ei litt nervøs gammel dame som hadde angst for grusveier, ihvertfall de som hadde litt helling! Hun syntes også jeg var svært iherdig når jeg ville kjøre innom absolutt ALLE husen. Hva var vel vitsen med det?

Noe annet jeg merka meg på bøsserunden min var hvor forskjellig folk er, og hvordan bygdelivet til tider kan være litt intenst. Det første huset jeg gikk til, så mente egentlig sjåføren min at jeg ikke burde gå til, for der bodde det flyktninger. Da jeg kom inn var de kjempe koselige, og snakka godt norsk. Fordommer.

En annen plass jeg var møtte jeg to røykende folk i arbeidsklær (jepp, på en søndag). De brukte nå aldri å gi noe penger til noe som helst, men siden det var for kvinnene så kunne han ene gi litt. Etterpå spurte jeg om det var mange hus oppover en grusvei. Det var to kunne de fortelle, men det lengst borte kunne jeg bare glemme å gå til. For der bodde det noen "med fortrekte gardiner, som bare åpna opp for slekta". Jaja, tenkte jeg, det var kanskje 200 m. ekstra å gå, men jeg måtte jo gi de en sjans! I det jeg kom fram åpna de opp døra før jeg kom frem, der sto det en gammel mann som gikk rett bort og henta penger. Så kom fru Bestemor og viste frem barnebarnet sitt. Det er rart hvor mye fordommer, smålighet og rykter som er på bygda!

Ellers sa Trond at jeg måtte skrive om han i dette blogginlegget. Trond er min nye eier som har kjøpt meg for to UFO-kjeks. Sånn. Da skrev jeg om Trond også.

Peace out, forhåpentligvis kommer en oppdatering igjen om ikke så alt for lenge!

fredag 9. oktober 2009

Interrail med Safari

Klassen min har altså vært på interrail, og her kommer et utdrag fra reisebrevet til Veronica og meg:

Vi tok oss fort til rette på toget med både soving, spising, prating og hekling. Når vi tok toget fra Køben til Köln stoppa det fantastiske danske toget noen minutter utafor stasjonen, hvor vi sto å venta i en og en halv time uten å få noen beskjed om hvorfor! Dette var et nattog med meget små lugarer og kule vinduer som det gikk an å stikke hodet ut av! Etter en god(?) natt med søvn var vi litt forsinka fordi toget hadde stoppa mye i løpet av natta, og vi måtte løpe fra nattoget til det neste toget- opp en trapp og ned en trapp. Så kom vi oss endelig på toget mot Brüssel.
Abbe foran Manneken Pis, den mest kjente statuen i Brüssel.

I Brüssel spiste vi fellesmiddag på en shabby restaurant med ekkel fiskesuppe (heldigvis var det bare tre stk. Som var så dumme at de bestilte den (jepp, jeg var en av de). Neste dag dro vi på EU-parlamentet og den norske delegasjonen. Seinere var vi på pizzaHut! Der var det en sint servitrise og mange misforståelser. Tredje dagen dro vi tilbake til den norske delegasjonen, for å høre noen flere foredrag. Etter en dag på delegasjonen, dro vi videre med tog til Frankfurt, fra Frankfurt til Stuttgart og fra Stuttgart til Budapest. Sistnevnte var nattog, der flesteparten sov i lugarer, mens noen fikk sitteplasser (jepp, jeg var en av de også) der de snakka om livet, møtte menn på do og lekte livvakt mot store skumle menn.

Vi ankom Budapest gode og trøtte etter en lang natt på tog. Der ble vi delt inn i grupper, og fikk noen oppdrag fra Turid. Vi skulle blant annet besøke metrostasjonen Nugatti, og kjøpe frukt på ungarsk. Så spiste vi fellesmiddag, noen satset på treretters Ungarsk (jepp, jeg var nok en av de også), men det var ikke helt som forventet. Og Theodora- vann var den store severdigheten! Må oppleves, (eller kanskje ikke!) (Se for deg kullsyrevann uten kullsyre, med et hint av saltvann... MHM!)

Lørdag var vi på terrormuseet, og etter det dro vi til et «badeland». Vi OBSERVERTE mange forskjellige mennesker, og prøvde å ikke tolke.

På søndag var noen på ungarsk gudstjeneste, mens andre lå å sov. Også dro vi ut på Margaritaøya hvor vi spiste lunsj og sykla på seks-mannssykkel. Dette startet som en bedagelig tur, men etter sjåførskifte ble det litt mer offroad. Der klarte vi såvidt å styre unna ett tre, en stor turistbuss og et vakkert blomsterbed, mens det siste treet kom litt brått på. Gutten som satt på, uttalte etterpå: Jeg var redd! Vi avsluttet Budapest oppholdet med bursdagsfeiring der vi spiste kake på et rosa konditori. :)
Neste morgen var det klart for nye land, og flere tog før vi endte opp i Odense. Folk var generelt trøtte etter en lang natt i sittekupé. I Odense fikk vi gjøre det vi ville, og vi delte oss mellom soving og shopping. Etter en tur i H.C. Andersens hus ble det mere shopping. Da befant de aller fleste jentene seg i butikken som hadde salg på skjorter og haremsbukser. Mange «Afrika-klær» ble kjøpt. Deretter var det bare tog, tog, tog og atter tog før vi kom hjem til kjære Norge.